Statusbericht

Submissions for this form are closed.

Excursie Grafelijke Zalen

26 augustus 2015
Grafelijke Zalen, Binnenhof 11, Den Haag

Tijdens het zomerreces is het mogelijk met deze SHNI-excursie een bijzonder en minder bekend stukje Binnenhof te bezoeken, normaal niet opengesteld voor publiek: de Grafelijk Zalen die zich achter de Ridderzaal bevinden. Ooit gebouwd door Graaf Willem II als grafelijke woning en later gebruikt door het Hof van Holland voor rechtspraak.

We bezoeken onder andere het zaalhuis met Kelderzaal, Rolzaal en Weeskamer. De 'terug-restaurerende' visie die hier omstreeks 1900 geïmplementeerd is, heeft tot gevolg gehad dat alle latere toevoegingen zijn afgebroken ten gunste van het middeleeuwse beeld.

Daarnaast zullen we enkele vertrekken in de latere aanbouw aan het zaalhuis bekijken, waaronder de De Lairessezaal. De Lairessezaal is bijzonder vanwege de combinatie van schilderingen en architectuur. Het is één van de weinige - zo niet de enige - zaal waar schilderingen van De Lairesse bewaard zijn gebleven op hun oorspronkelijke plaats. Architectonisch zijn wel enkele veranderingen aangebracht in de loop der tijd.

Na de rondleiding wandelen we naar het Plein waar u kunt napraten tijdens de borrel bij Plein 19

 

Programma:

15:45 uur: verzamelen

16:00 uur: begin rondleiding

18:00 uur: borrel bij Plein 19

19:00 uur: einde

U kunt zich aanmelden via het onderstaand aanmeldformulier, nadere gegevens ontvangt u na aanmelding. Het aantal plaatsen is beperkt.