

Op interieurreis met kladschilder Lambertus Simis naar…
Het Kabinet van de Koning
Eindelijk is het dan zover: onze eerste excursie binnen het Themajaar “Op interieurreis met kladschilder Lambertus Simis” staat voor de deur. Op 16 mei 2025 trappen we af met een bezoek op hoog niveau: Het Kabinet van de Koning in Den Haag.
Over het Kabinet van de Koning
Het Kabinet van de Koning, een kleine rijksorganisatie die Koning Willem-Alexander ondersteunt bij zijn taken, is gevestigd in aan prachtig pand (1635) aan de historische Haagse hofvijver. In 1711 wordt het pand gekocht door Johan Schuylenburg, die zijn woning ingrijpend liet verbouwen in de stijl van architect Daniël Marot. Van Schuylenburch liet het hele interieur decoreren in de late Lodewijk XIV-stijl. Deze interieurafwerking is uitzonderlijk goed bewaard gebleven.
Interieurrestauratie & reconstructie originele kleurstelling
Tijdens deze bijzondere excursie brengen we een bezoek aan twee voorkamers op de beletage van het Kabinet. De kleurstelling van de betimmeringen van deze vertrekken is zeer zorgvuldig gereconstrueerd op basis van uitvoerig kleuronderzoek. De bekendste interieuronderdelen zijn de beschilderde behangsels van de Dalenskamer, die tevens gerestaureerd zijn. Deze monumentale behangsels zijn in 1725 geschilderd door Dirk Dalens III, één van de bekendste landschapsschilders uit de 18e eeuw. Extra bijzonder is dat de oorspronkelijke receptuur van de verf ten grondslag lag aan het maken van de nieuwe lijnolieverf.
Samen met het handboek van Lambertus Simis en Josefien Tegelaar bespreken we de technieken en onderzoeken die bij het reconstrueren van de originele kleurstellingen komen kijken. De expertise die bij deze reconstructie is toegepast kan als voorbeeld dienen voor toekomstige restauraties van historische interieurs, met name uit de achttiende eeuw.
Voor interieurliefhebber én expert een must om bij te zijn dus. Het Kabinet van de Koning is niet openbaar toegankelijk: deze SHNI-excursie is een unieke kans om een kijkje te nemen bij een interieurrestauratie waar historisch ambacht en vakmanschap van nu samenkomen.
|