Programma Studiedag in Jachthuis Sint Hubertus
‘Het interieur & de vrouw’
Info & aanmelding
Datum: 8 november
Start: 09:30 uur (verwacht einde: 16:00 uur)
Locatie: Park Paviljoen en Jachthuis Sint Hubertus, De Hoge Veluwe
Prijs: €55 (SHNI-prijs), €65 (niet-begunstigers)
Graag aanmelden voor 24 oktober voor de SHNI Studiedag door een mail te sturen naar activiteiten@shni.nl
Programma en sprekers
Yuri van der Linden (Conservator rijkscollectie, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) | Jachthuis Sint Hubertus
In de inleiding op het bezoek aan het Jachthuis Sint Hubertus later op de dag wordt kort ingegaan op de geschiedenis en indeling van het huis. Verder komt lopend onderzoek naar het huis, en enkele recente vondsten aan bod. Ook zal de eerste set glas-in-loodramen die voor de hal van het Jachthuis werd gemaakt, en die tegenwoordig te zien is in het Park Paviljoen, worden toegelicht.
Scroll verder >>
Bas Mühren (Kröller-Müller Museum) | Ontwerpen voor het jachthuis St. Hubertus en introductie van Machteld Metzlar
Machteld Metzlar | Meubelontwerper Gertrud Arper in samenwerking met Hendrik Berlage en Helene Kröller-Müller
Machteld Metzlar doet onderzoek naar het leven en werk van haar grootmoeder, meubelontwerpster Gertrud Arper en zal dieper ingaan op de werkzaamheden voor Helene Kröller-Müller. Dit werpt een nieuw licht op de inrichting van jachthuis Sint Hubertus en de atelierpraktijk van Hendrik Berlage, waaronder een bijzondere ontdekking rondom het meubilair in de kinderkamer.
Irene Cieraad (antropoloog) | Kinderkamers in de 20ste eeuw: van witte onschuld tot roze paleisjes
In deze lezing gaan we samen met Ireene Cieraad dieper in op het fenomeen ‘kinderkamer’. Om je in te lezen in het thema worden diverse artikelen van Irene Cieraad alvast ter beschikking gesteld:
- Gender at play | Irene Cieraad
- Children’s home life in the past and present | Irene Cieraad
- Alles roze | Irene Cieraad
Jojanneke Clarijs (Cultuurhistoricus) | Koopmanshuis Rechter Rottekade Rotterdam
Het Koopmanshuis aan de Rechter Rottekade in Rotterdam onderging omstreeks 1756 een verbouwing, waarbij de huidige voorgevel, trap en ontvangstkamer in rococostijl tot stand kwamen. De ontvangstkamer bevat schilderingen met een uitzonderlijke iconografie. Onderzoek naar de opdrachtgeefster, de schilder en de politiek-economische context geeft inzicht in de diepere betekenis van de schilderstukken. Ze tonen dat niet alleen de elite, maar ook de gegoede burgerklasse representatieve vertrekken liet bouwen volgens de laatste mode en deze liet decoreren met betekenisvolle voorstellingen. Het geheel gaf uitdrukking aan de economische positie, ambities en denkbeelden van de opdrachtgeefster.
Dicky van der Zalm (kunstenaar, kunsthistoricus) | Trilobieten en iguanodons in een educatieve historische ruimte
Ontdek de unieke ontwikkeling van Marie Hubrecht (1865-1950) tot paleontologisch kunstenares. In 1926 creëert zij een indrukwekkende wandbespanning van 65 m² in het Gemeentelijk Lyceum voor Meisjes in Amsterdam (het huidige Joke Smit College), die tot op de dag van vandaag leerlingen inspireert. Deze geschilderde introductie van de aardgeschiedenis, van het Cambrium tot het Krijt, biedt een wetenschappelijk fundament voor de jeugd, weg van mythische verhalen. De op doek gemaakte werken zijn een anachronisme in het schoolgebouw in de Amsterdamse Schoolstijl. Dicky van der Zalm vertelt het bijzondere verhaal over het wonderlijke werk en leven van een eigenzinnige vrouw.
Pieter Vlaardingerbroek (Architectuurhistoricus, Monumenten en Archeologie Gemeente Amsterdam) | Petronella de Neufville & Herengracht 475
Petronella de Neufville is de bouwer van een van de mooiste grachtenpanden van Amsterdam: Herengracht 475. De monumentale trap en het prachtige zaalplafond van Jacob de Wit getuigen van het topniveau dat ze wilde bereiken. Onderzoekers uit de twintigste eeuw dachten dat het niet mogelijk was dat een vrouw tot iets dergelijks in staat was. Deze lezing geeft in een inkijkje in de ambitie van Petronella en in de diverse onderzoeken die naar dit pand zijn gedaan.
Fotografie: o.a. Wim Ruigrok, Ronald Tilleman (RCE monumentnummer 459580), Nanette de Jong
Aanmelden
Meld je voor 24 oktober aan voor de studiedag door een mail te sturen naar activiteiten@shni.nl