Skip to content
Beeld: Trompenburgh (via Stichting Monumentenbezit)
Beeld: Trompenburgh (via Stichting Monumentenbezit)

2023: onze interieur-hoogtepunten

2023 was voor het interieur een jaar met bijzondere ontwikkelingen. Meerdere spectaculaire vondsten zijn gedaan, mooie publicaties verschenen. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:

 

Unieke vondsten

In het Amsterdamse grachtenpand aan de Herengracht 487 troffen medewerkers van Monumenten en Archeologie achttiende-eeuws bedrukt papierbehang dat tegen de balklaag was geplakt. Bijzonder was ook dat de verloren gewaande driedelige plafondschildering door Gerard de Lairesse voor Herengracht 132 door medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kon worden geïdentificeerd in de Rijkscollectie.


Publicaties

Tevens verschenen tal van belangwekkende studies op het gebied van het interieur. Enkele willen we hier speciaal noemen: Aagje Gosliga promoveerde aan de Universiteit Leiden op een fascinerend onderzoek naar de rol van stoffeerders of kamerbehangers bij de totstandkoming van textiele interieurs. Ook verscheen van de hand van meerdere auteurs een diepgaande en fraai geïllustreerde studie naar het neoclassisistische stijl uitgevoerde Huis Nolet in Schiedam (redactie Paula van der Heiden en Krijn van den Ende).

 

Onderzoek

In tal van iconische panden en interieurs vond in 2023 diepgaand onderzoek plaats. Een van de hoogtepunten is het vrij leggen en de restauratie van de zeventiende-eeuwse plafond- en interieurafwerking in Trompenburg, onder leiding van Ruth Jongsma. Een heel positieve ontwikkeling is dat niet alleen grote erfgoedinstellingen diepgaand onderzoek naar interieurs laten uitvoeren ten behoeve van de restauratie van de panden, maar dat ook steeds meer particuliere opdrachtgevers dit initiëren. Een inspirerend voorbeeld is het onderzoek dat dit jaar is begonnen, en ook de komende jaren een vervolg zal krijgen, naar de interieurs van Huis te Manpad in Heemstede.