Skip to content
SHNI-Over-SHNI-1

Stichting Het Nederlandse Interieur

 

Stichting het Nederlandse Interieur (SHNI) is er voor het Nederlandse interieur, én voor jou! Al sinds 2000 dragen we bij aan het behoud van, het onderzoek naar en verbreding van kennis over dit unieke erfgoed. Voor een integraal behoud is het van belang om de cultuurhistorische waarde van deze interieurs te blijven benadrukken, en hun verhalen te blijven vertellen. We betrekken hierin het Nederlandse interieur in al haar facetten: historische interieurs én die van jongere monumenten. We willen je kennis te laten maken met de rijkdom en diversiteit van het interieur in Nederland, en je meenemen naar die interieurs die je absoluut niet mag missen. Elk jaar organiseren we een uitgebreid programma rondom een interieur-thema, en trekken we er samen met een breed netwerk van specialisten én liefhebbers op uit om te kijken, luisteren, en te ontmoeten.

Doe mee

Wil jij ook onderdeel zijn van dit netwerk? We organiseren lezingen, excursies, en studiedagen naar de meest bijzondere interieurs in Nederland. We bespreken de interieursgeschiedenis, maar werpen hierbij ook altijd een blik in de toekomst. Het programma sluit elk jaar aan bij een overkoepelend thema, dat aan het begin van het jaar bekend wordt gemaakt. In 2021 was het thema ‘Imitatie in het Interieur’, en bespraken we technieken van trompe l’oeil tot blotevoetenmarmer.

Afgelopen jaar, in 2022, was het thema ‘Vakantie in Nederland’, en maakten we o.a. korte reizen naar de ss Rotterdam, een Rietveldvakantiehuis en Kasteel Eerde. Dit jaar luidt het thema ‘Interieurs uit het boekje’, en duiken we in de wereld van schaalvergroting in het interieurontwerp door middel van prentenseries, voorbeeldboeken en catalogi.

Meedoen? Word begunstigers van SHNI en krijg als eerste bericht over onze aankomende SHNI-activiteiten. Als begunstiger heb je voorrang op deelname, wanneer de plekken beperkt zijn. Ook krijg je als begunstiger een gunstige SHNI-korting op activiteiten.

Hier lees je hoe je begunstiger wordt, en hier lees je verder over het themajaar en de komende activiteiten.

SHNI-Over-SHNI-2