Skip to content

Bestuur

 

Het bestuur van SHNI bestaat uit vijf enthousiaste en bevlogen bestuursleden. De bestuursfuncties zijn onbezoldigd. Maak kennis:

Valentijn Carbo SHNI

Valentijn Carbo

Als architectuurhistoricus ben ik verbonden aan Hendrick de Keyser Monumenten. Ik onderzoek de panden in de collectie van de Vereniging en ben vanaf het begin betrokken bij de conceptvorming en uitvoering van het project Museumhuizen. Daarnaast maak ik deel uit van de programmacommissie van het RCE-interieurplatform, het bestuur van de Jan de Jong-Stichting en presenteer ik driewekelijks een historisch interieur in het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten. 

Sinds de oprichting van Stichting het Nederlandse Interieur staat het historisch interieur relatief sterk op de kaart. Dit zie ik momenteel echter niet terug in het curriculum van de universiteiten en dat vind ik zorgelijk. Als voorzitter zie ik hier een rol voor de stichting weggelegd.

Josefien Tegelaar SHNI

Josefien Tegelaar

Ik ben gespecialiseerd in het onderzoeken van historische gelaagdheid van rijk vormgegeven en kwetsbare interieurs. In mijn werk combineer ik een enorme nieuwsgierigheid met de kennis die ik heb opgedaan tijdens jn twee opleidingen: Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en de postdoctorale opleiding Historische Binnenruimten aan de Stichting Restauratie Atelier Limburg. Ik heb meer dan 18 jaar onderzoekservaring, en heb dan ook vele prachtige interieurs van binnen mogen bekijken, kleurhistorisch onderzoek mogen doen, en restauratieplannen mogen schrijven.

Daarnaast ben ik gastdocent aan de masteropleiding Conservering en Restauratie van Culturele Erfgoed van de Universiteit van Amsterdam. Onderwijs, samen leren en kennis uitwisselen, vind ik erg belangrijk. Daarom vind ik het altijd erg leuk om te horen wat voor vragen er worden gesteld tijdens een SHNI-studiedag of excursie.

Marlieke Damstra SHNI

Marlieke Damstra

Ik ben architectuurhistoricus en werkzaam als Adviseur Erfgoed bij Gelders Genootschap. Naast bestuurder bij SHNI, ben ik ook werkzaam voor de SHIA, Stichting Historische Interieurs Amsterdam, waar ik als projectleider samen met het bestuur nieuwe projecten voorbereid. De combinatie van het onderzoek doen bij de SHIA en de dagelijkse (advies)praktijk bij het Gelders Genootschap maakt dat ik op verschillende manieren met historische interieurs en hun eigenaren en gebruikers te maken heb én op de mooiste plekken kom. 

 

Als bestuurder van SHNI hoop ik samen met jullie meer mooie interieurs te ontdekken, in én buiten Gelderland!

 

 

Carmen Louwe SHNI

Carmen Louwe

Sinds 2015 geef ik invulling aan mijn affiniteit met historische gebouwen én jonge monumenten als communicatiemedewerker in de erfgoedsector. Ik was jarenlang verbonden aan Vereniging Hendrick de Keyser, waar ik leden zowel on- als offline meenam door de meest bijzondere interieurs en restauratiebouwplaatsen. Daarna werkte ik voor MeyerBergman Erfgoed Groep op Paleis Soestdijk, en sinds 2021 ben ik werkzaam bij advies- en ontwerpbureau Hylkema Erfgoed. 

Mijn werkweek staat elke dag in het teken van de duurzame toekomst voor erfgoed in Nederland. Zonder kennisdeling is deze toekomst er niet. Het is een voorrecht om als SHNI-bestuurslid nog meer bijzondere interieurs te leren kennen en al hun verhalen met de begunstigers van SHIN te mogen delen.

Margriet van Eikema Hommes SHNI

Margriet van Eikema Hommes

Ik ben kunsthistoricus en gespecialiseerd in historische schildertechnieken en in 17e- en 18e-eeuwse Nederlandse interieurschilderingen. De afgelopen decennia onderzocht ik vele schilderijenensembles, waaronder de Oranjezaal in Huis ten Bosch. Nu werk ik als senior-onderzoeker bij het Rijkserfgoedlaboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

Uit eigen onderzoekservaring weet ik hoe belangrijk de integrale studie van interieurs is, waarbij je oog hebt voor alle aspecten ervan: de materiële, stilistische, iconografische, bouwkundige en historische. Juist SHNI biedt een waardevol platvorm voor experts van verschillende disciplines om elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen. Daarom ben ik verheugd om onderdeel te zijn van deze stichting.