Skip to content
SHNI-Agenda-4

Excursie CollectieCentrum Nederland

In de volgende excursie brengen we gezamenlijk een bezoek aan CC NL, CollectieCentrum Nederland, het depot waar niet-tentoongestelde objecten uit vier rijkscollecties – het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed – zijn opgeslagen.
 
Lezing Aagje Gosliga
In de reeks ‘Interieurs uit het boekje’, verdiepen we ons tijdens deze excursie in het ‘behangboekje’. Expert Aagje Gosliga vertelt in de lezing ‘Het boeck van de behanger’ over haar recente promotieonderzoek naar kamerbehangers en interieurtextiel in de achttiende eeuw. Welke rol hadden kamerbehangers bij de keuze voor interieurtextiel? Hoe hielp de behanger zijn klanten met het maken van een keuze uit zijn ‘boeck’, een portfolio vol prenten, tekeningen en stofstalen? Hoe wist hij stoffen voor zijn klanten te bemachtigen en welke rol speelde hij bij de vervaardiging van trijp en tapijtwerk?

Rondleiding langs objecten
Na antwoord te hebben gekregen op deze vragen, volgt een rondleiding door het CollectieCentrum NL. Suzan Meijer (Hoofd Textielrestauratie, Rijkmuseum), Alexander Dencher (Conservator Meubelen, Rijksmuseum) en Sara van Dijk (Conservator Textiel, Rijksmuseum) nemen ons mee, en voeren ons onder meer langs een aantal beklede meubelen uit de lezing. Misschien mogen we zelfs een blik werpen op de 17de-eeuwse stoelen, die voor de aankomende tentoonstelling van het Rijksmuseum opnieuw bekleed zullen worden…
 
Wil je dit niet missen? Meld je dan aan via activiteiten@shni.nl o.v.v. ‘Excursie 6 juli’. Vol=vol!

Datum: donderdag 6 juli
Locatie: CC NL, Verbindingsweg 1, 3826 PC Amersfoort
Tijden: Ontvangst 13:30, programma 14:00-17:00
Kosten:  €15 SHNI-prijs (€20 voor niet-begunstigers)
NB: incl. koffie/thee