Skip to content
Onze Gids - Excursie SHNI

Lezing Drents Museum

Irene Cieraad vertelt over ‘Onze Gids’, geïllustreerd vakblad voor behangerij en stoffeerderij, meubel-industrie en interieurkunst

Op 8 november vervolgen wij onze zoektocht naar ‘Interieurs uit het boekje’ in het Drents Museum in Assen, waar wij ons onder leiding van antropoloog Irene Cieraad zullen verdiepen in het vakblad ‘Onze Gids’.

In het onderzoek naar het historisch interieur kent vrijwel niemand dit tijdschrift. Toch was Onze Gids  het meest invloedrijke tijdschrift voor het interieur van de gegoede klasse in de periode 1891 tot 1941. Bij de tweewekelijkse nummers werden losse kleurenplaten meegezonden van ontwerpen van gordijndraperieën. Aan die ontwerpen zijn geen namen verbonden, want de kleurenplaten zijn niet gesigneerd.

De reden dat we voor deze studiedag in Assen bijeenkomen, is dat het Drents Museum in haar depot een unieke collectie losse kleurenplaten uit Onze Gids heeft, mét daarbij de originele, gesigneerde ontwerpen. De aquarellen van deze draperieontwerpen zijn van de hand van Coenraad Cieraad, grootvader van Irene. Zijn vader, overgrootvader van Irene, had in 1875 in Assen een winkel geopend op het gebied van interieuraankleding en -verzorging. Onder zijn straffe leiding werkten zijn vijf kinderen mee in de zaak. Alleen de oudste zoon Coenraad heeft door de verkoop van zijn ontwerpen aan ‘Onze Gids’ een eigen bestaan naast het familiebedrijf weten op te bouwen.

Irene Cieraad: “Aan de hand van Onze Gids – toentertijd het vakblad voor de interieurbranche – wil ik de anonieme ambachtslieden die werkzaam waren in het interieur voor het voetlicht halen. Dat kan ik doen omdat een van die anonieme ambachtslieden mijn grootvader was. Ook zal ik antwoord geven op de intrigerende vraag waarom in vrijwel alle bibliotheken waar jaargangen van Onze Gids bewaard worden, de kleurenplaten ontbreken. En waarom de kleurplaten door de tijdschriftredactie geanonimiseerd werden. Ik hoop u op 8 november in Assen te zien!”

Datum: 8 november
Locatie: Drents Museum, Brink 3, Assen
Tijden: inloop 13:00 uur
Kosten: €17,50 (Begunstiger SHNI) || €20 (voor niet-begunstigers)

Aanmelden kan door een mail te sturen naar activiteiten@shni.nl onder vermelding van ‘Excursie Onze Gids’.