Skip to content
SHNI-Activiteiten-1

Activiteiten

 

Elk jaar organiseert SHNI een uitgebreid programma rondom een interieur-thema, en trekken we er samen met een breed netwerk van specialisten én liefhebbers op uit om te kijken, luisteren, en te ontmoeten.

Themajaar 2024: ‘Het interieur & de vrouw’

Dit jaar verdiepen we ons in de vrouw en het interieur, en de vele uiteenlopende rollen van de vrouw op dit gebied: als architect, opdrachtgever, ambachtsvrouw, gebruiker, en meer. 


 

We nemen onder andere voorbeelden van ‘mannelijke’ en ‘vrouwelijke’ interieurs onder de loep. Is dit een 19de eeuws fenomeen, of bestaat dit onderscheid nog steeds, in bijvoorbeeld kinderkamers? Het beroep interieurarchitect, is dat typisch vrouwelijk?

En wat zijn de verhalen van de bekende vrouwelijke opdrachtgevers, zoals Amalia van Solms, Magdalena Poulle of Maria Egmond van de Nijenburg? Deze spraakmakende weduwen uit de 17de en 18de eeuw belandden na het overlijden van hun echtgenoot als opdrachtgevers in de boeken, maar had de vrouw niet sowieso een belangrijke rol in de totstandkoming van het interieur? Over deze onderwerpen en meer gaan we met experts en onderzoekers in gesprek.

Heb je zelf nog een leuke suggestie voor een lezing of excursie? Laat het ons weten! Mail naar info@shni.nl o.v.v. ‘Tip Themajaar’.

SHNI-Activiteiten-2