Skip to content
SHNI-Activiteiten-1

Activiteiten

 

Elk jaar organiseert SHNI een uitgebreid programma rondom een interieur-thema, en trekken we er samen met een breed netwerk van specialisten én liefhebbers op uit om te kijken, luisteren, en te ontmoeten.

Themajaar 2023: ‘Interieurs uit het boekje’

Onder de titel ‘Interieurs uit het boekje’ besteedt SHNI dit jaar aandacht aan schaalvergroting in het interieurontwerp. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van de catalogus, als gevolg van de industrialisatie halverwege de 19de eeuw, maar ook aan ontwerpers en verkopers uit eerdere perioden. Ook in de 18de eeuw zorgden zij er door middel van voorbeeldboeken en prentenseries al voor dat hun ontwerpen ook bij andere potentiële opdrachtgevers onder de aandacht konden worden gebracht. Eerder al zorgde de boekdrukkunst dat architectuurtraktaten zoals die van Hans Vredeman de Vries op grote schaal konden worden verspreid.

Tijdens het themajaar komen verschillende invalshoeken van het thema aan bod. Van de vroege verspreiding van ontwerptekeningen, de democratisering van het interieur in de 19de eeuw tot aan de opkomst van de IKEA-catalogus na de Tweede Wereldoorlog, en de invloed die deze heeft gehad op het denken over wonen in de jaren ’60 en ’70. De catalogus zelf – veelal verstopt in archieven of privécollecties van de liefhebbende verzamelaar – verdient ook onze aandacht: het ontbreekt nog aan overzicht, een centrale plek waar deze worden verzameld en voor het publiek ontsloten. Kortom: genoeg te zien, te leren en om over van gedachten te wisselen.

Heb je zelf nog een leuke suggestie voor een lezing of excursie? Laat het ons weten! Mail naar info@shni.nl o.v.v. ‘Tip Themajaar’.

SHNI-Activiteiten-2